Welkom op ‘t scholeken van “Eddersem”

Onze school wordt niet voor niks ‘Het Scholeken’ genoemd. Er schuilt warmte, sympathie, laagdrempeligheid en vertrouwen in deze naam. En dat is ook wat we zijn: een warm nest, rustig gelegen aan de oevers van de Dender, weg van alle drukte. Te voet of met de fiets makkelijk bereikbaar via een veilige weg langs de velden. Een speelse en zeer betrokken school die diep verweven zit in het dorp en het verenigingsleven. Een school ook waar élk kind welkom is.

Directeur

Onze doelstellingen?

Vanuit onze Ignatiaanse pedagogie, willen we jongeren opvoeden tot bekwame, bewuste en bewogen mensen. Kennis is uiteraard zeer belangrijk, maar we waken ook over de socio-emotionele ontwikkeling van ieder kind. Vandaar dat de Vrije School Herdersem steeds verder uitgroeit tot een speelse, groene school. Zo hebben we recent een fantastische speeltuin ontworpen waar onze kinderen naar hartenlust kunnen ravotten. Lucht en ruimte zijn immers onmisbaar voor een gezonde geest in een gezond lichaam.

Onze waarden?

Uw kind is een kostbaar bezit. Daarom geven we het een goed gevoel, warmte en geborgenheid mee. Drie onmisbare elementen om vertrouwen op te bouwen. Vertrouwen in zichzelf én in de wereld. Samenwerking en een kritische geest staan daarbij centraal. Door samen met elkaar en met de leerkrachten te werken, te praten en te leven, leren we luisteren, elkaar respecteren én enthousiasmeren. Als Ignatiaanse school houden we ook het christelijke engagement bij ons jonge volkje brandend. Onze fijne pastorale ploeg motiveert leerkrachten en leerlingen om te dialogeren over het geloof.

Onze aanpak

‘Het Scholeken’ legt de lat hoog, om elk kind op zijn eigen niveau uit te dagen. Wij zorgen voor ondersteuning voor kinderen die trager leren en dagen zij, die snel leren, uit. Een goede zorg voor elk kind is in Vrije School Herdersem, sinds jaar en dag, onze prioriteit. Om die reden slaan we ook de weg van co-teaching in. We doorbreken het klassikale lesgeven door onze gedifferentieerde, klasoverschrijdende aanpak voor wiskunde en spelling. Individueel bijsturen en sterk werk via kleine projectjes, maken deel uit van onze aanpak. We laten onze kinderen ook heel veel proeven en zelf ontdekken. Openluchtklassen, intergenerationele activiteiten met bejaarden en jongeren met een beperking vormen een meerwaarde. We werken graag samen met de Zonneroos uit Aalst. Het digitale tijdperk is eveneens niet meer weg te denken. We zijn trots op de interactieve schermen in de klaslokalen. De mogelijkheid om op een traditioneel krijtbord te schrijven, bestaat nog steeds, maar de combinatie met een interactief LED-scherm opent een wereld van mogelijkheden voor de leerkracht en de leerlingen.

Onze leerlingen?

Onze school staat open voor alle kinderen uit de buurt. Dankzij de nauwe betrokkenheid bij het verenigingsleven, de jeugdbeweging en het dorpsleven, heerst er een bijzonder warme, familiale sfeer op school. Niet alleen tussen de kinderen, ook tussen de ouders en de leerkrachten. Iedereen kent iedereen en dat zorgt voor een uniek gevoel van samenhorigheid!

Ons team

Een hecht team van betrokken leerkrachten zet zich dagelijks in om onze kinderen kwaliteitsonderwijs aan te bieden; open-minded, op een dynamische, uitdagende manier en met ruimte voor spel en humor. Zij worden daarin goed ondersteund door ons onderhoudspersoneel en de meer dan 30 vrijwilligers uit het bloeiende verenigingsleven van Herdersem. Samen maken we van onze school een thuis.

De scholengroep

Onze school behoort tot de scholengroep IÑIGO.  ‘Het ignatiaans onderwijs is erop gericht jongeren op te voeden tot bewuste, bekwame en bewogen mensen. Ons opvoedingsproject vindt inspiratie in het christelijk humanisme van Ignatius van Loyola. Hij had ervaren dat leven volgens het Evangelie hem grote levensvreugde en dankbaarheid gaf. Deze ervaring wilde de stichter van de jezuïeten met zo veel mogelijk mensen delen.’

De Ignatiaanse Pedagogie omvat 10 bewegingen. Deze worden voor onze leerlingen vertaald binnen de sociale vaardigheden die worden aangereikt.

 

Onze troeven

Tradities en folklore

Vrije School Herdersem hecht zeer veel belang aan tradities en plaatselijke folklore. Dat we hieraan deelnemen draagt bij aan de warme, familiale sfeer op school.
Zo doen we onder meer actief mee aan:

 • de Antonius-kermis (kermismolens, folklorestoet en –maaltijd, gefinancierd door de ouderraad)
 • Broederlijk delen (onze ‘Delersdag’ bestaat al meer dan 40 jaar!)
 • het smoutebollenfestijn met carnaval
 • diverse activiteiten met Chiro en KSA
 • het tweejaarlijkse zangfeest
 • kerststallentocht met de buurt van de Alfons De Cockstraat
 • de buurtwerking met LDC Dendervallei
 • fietstochten met de plaatselijke wielerploeg Chambrol
 • activiteiten met de Landelijke Gilde
 • muzikale evenementen met Concordia Et Docilitas
 • auteurslezingen in samenwerking met Gezinsbond Herdersem
 • het bezoek van de Sint, in samenwerking met Davidsfonds
 • de boekenbeurs
 • intergenerationele activiteiten in Denderrust

Ook ouders en grootouders zijn er graag bij

De ouderraad is zeer nauw betrokken bij ‘Het scholeken’ van hun kinderen. De papa’s en mama’s zetten zich actief in voor de vele activiteiten die tijdens en buiten de schooluren worden georganiseerd. Op ons jaarlijkse grootouderfeest mogen we doorgaans zo’n 500 trotse oma’s en opa’s verwelkomen. Oudleerlingen en tal van sympathisanten keren jaarlijks terug naar ons befaamde mosselsouper, dat jaar na jaar rond de 1000 bezoekers telt!

GRAAG MEER INFORMATIE

Een afspraakje om je kind in te schrijven, is zo geregeld.

MEER INFO

053 77 39 40